Yzop lékařský

Hyssopus officinalis

Již od starověku se užívá jako léčivá bylina, pěstovat se začal v 16. století.

Původ a výskyt:
Volně se vyskytuje ve Středozemí, na východě však až po Kavkaz a Sibiř. Pěstuje se i v Česku.

Složení:
Nať yzopu obsahuje silice pinen a pinokamfon, flavonový glykosid hesperidin a diosmin a dále třísloviny. Významný je i obsah vitamínu C. Droga má kořenitě kafrovitý pach a hořkou chuť.

Užití:
Působí proti pocení, podporuje trávení. Také se užívá proti kašli ve směsi s fenyklem a anýzem. Zevně slouží jako kloktadlo při zánětu mandlí. Působí podobně jako šalvěj, má protibakteriální účinky, podporuje trávení, uvolňuje křeče, lehce projímá a působí močopudně. Čaj z yzopu se doporučuje hlavně proti nadměrnému pocení, dále pak při chronickém bronchiálním kataru, astmatu, kašli, nadýmání, chronickém střevním kataru a k povzbuzení chuti k jídlu.

Příprava:
Užívá se formou kloktadla nebo čaje: 1 lžička sušené natě na ¼ l vody. Přelijeme vařící vodou a necháme 15 minut louhovat. Pijeme 2 šálky denně při výše uvedených potížích.

Upozornění:
Tato bylina nenahrazuje pestrou stravu, je určena jako doplněk stravy.

Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Yzop_l%C3%A9ka%C5%99sk%C3%BD