Třapatka nachová

Echinacea purpurea

Severoameričtí prérijní indiáni jí říkali icahpe a využívali ji na rýmu a bolení v krku, hadí uštknutí, hojení ran, záněty, pohlavní a kožní potíže i pro léčbu koní.

Původ a výskyt:
Pochází ze Severní Ameriky.

Složení:
Obsahuje silice, pyrrolizidinové alkaloidy, estery kyseliny kávové, vinné, polysacharidy, alifatické amidy, isobutylamidy a třísloviny.

Užití:
Obecně se užívá na posílení imunity organismu, jako doplněk při léčbě chřipky, angíny, nachlazení, infekcí močové soustavy, horních cest dýchacích aj. Odvar se používá také ke kloktání při bolestech v krku nebo k omývání infikovaných poranění a zánětů kůže. Stimuluje lymfatický systém. Použití je nejvhodnější při chřipkových epidemiích, kdy výrazně zvyšuje odolnost organizmu (zejména její kořen). Jde o jednu z mála léčivek, která působí proti virózám.

Příprava:
Čaj z natě se připravuje zalitím jedné polévkové lžíce byliny 0,3 dcl vroucí vody, luhuje se 10 minut.
Čaj z kořene se připravuje z jedné čajové lžičky byliny. Povaří se v 0,3 dcl vody, nechá se odstát.

Upozornění:
Tato bylina nenahrazuje pestrou stravu, je určena jako doplněk stravy.

Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Echinacea_purpurea