Temnoplodec (Aronie)

Aronia melanocarpa

Temnoplodec je známý též pod názvem černý jeřáb.
V anglosaském světě se z plodů černého jeřábu vyrábí džem.

Původ a výskyt:
Temnoplodec pochází původně z východu Severní Ameriky. V Evropě se začal pěstovat v roce 1700.

Složení:
Obsahuje velké množství vitaminu C a antioxidantů, dále také flavonoidy, rutin a antokyany.

Užití:
Pro svůj vysoký obsah antioxidantů (při měřením antioxidační síly, kapacity absorpce kyslíkových radikálů, vykazuje aronie jednou z nejvyšších dosud zaznamenaných hodnot) může být aronie použita k prevenci snížení rizika onemocnění způsobeného oxidačním stresem. Má pozitivní vliv na kolorektální karcinom, chronické záněty, žaludeční poruchy, zánět oka a kardiovaskulární choroby, dále mají plody černého jeřábu blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak, doporučují se proto při arteroskleróze. Prospěšné jsou dokonce i při cukrovce – obsahují totiž přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky. Výzkumy potvrdily, že arónie má schopnost snižovat hladinu cholesterolu a že dokáže regulovat nesprávnou činnost štítné žlázy – ať při její nadměrné či naopak snížené funkci (má poměrně vysoký obsah jódu).

Příprava:
Plody je možno konzumovat přímo (jejich trpkost lze mírnit např. smícháním s medem či smetanou), přidávají se též do čajových směsí.

Upozornění:
Tato bylina nenahrazuje pestrou stravu, je určena jako doplněk stravy.

Zdroje:
http://www.dtest.cz/clanek-1069/ovoce-jako-lek-aronie
http://cs.wikipedia.org/wiki/Temnoplodec