Skořice ceylonská

Cinnamomum zeylanicum/Cinnamomum verum

Používala se již ve starověké Číně, Egyptě a Řecku.
Ceylonská skořice je považována za vůbec nejkvalitnější.

Původ a výskyt:
Pochází ze Srí Lanky, pěstuje se však i v jiných tropických oblastech.

Složení:
Má vysoký obsah silic.

Užití:
Snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení z nosu i silné menstruační krvácení. Zlepšuje trávení, metabolismus lidí s cukrovkou, zahřívá a stimuluje zažívací trakt, uklidňuje koliky, průjmy, nevolnosti a nadýmání. Podporuje chuť k jídlu. Zevně se používá proti revmatismu. Má dezinfekční a antibiotické účinky, ničí bakterie. Užívá se jako prostředek proti nachlazení, kašli a chřipce.

Příprava:
Používá se do svařeného vína, kompotů a masitých pokrmů v asijské kuchyni.
Skořicový čaj na nachlazení se připravuje z 1 lžička mleté skořice přelité 2 dl vroucí vody.

Upozornění:
Tato bylina nenahrazuje pestrou stravu, je určena jako doplněk stravy.
Ve velkém množství není skořice vhodná pro těhotné ženy.

Zdroje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamomum_zeylanicum
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sko%C5%99ice#Sko.C5.99icovn.C3.ADk_ceylonsk...
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sko%C5%99ice#Sko.C5.99icovn.C3.ADk_ceylonsk...