Růže šípková

Rosa canina

Původ a výskyt:
Roste v Evropě, severozápadní Africe a v západní Asii.

Složení:
Obsahuje vitamin C, vitaminy A, B1, B2, karotenoidy, cukry, třísloviny, organické kyseliny a pektin.

Užití:
Užívá se zejména v obdobích nachlazení. Je častou přísadou čajových směsí zvyšující odolnost organismu a čistících čajů. Je močopudný, proto je vhodný i při zánětech močových cest a nemocech ledvin.

Příprava:
Na šálek nálevu je třeba 1 čajová lžička šípku. Pije se až 4x denně.
Šípkový čaj lze též připravit tak, že necháme asi 10g rozdrcených šípků vyluhovat 1 hodinu v půl litru studené vody. Pak přivedeme šípky ve vodě k varu, odstavíme a necháme je luhovat další čtvrthodinu. Před pitím výluh scedíme. Je také možné nechat šípky luhovat přes noc ve studené vodě a před pitím ohřát na teplotu přibližně
80 stupňů. V žádném případě bychom šípky neměli dlouho vařit, protože pak dochází ke ztrátám vitaminu C. Také při delším stání a pobytem na světle přichází čaj o cenný vitamin.

Upozornění:
Tato bylina nenahrazuje pestrou stravu, je určena jako doplněk stravy.

Zdroje:
Grešík, V.: Léčivé rostliny, díl 1.
Geiger, F.: Bylinný receptář
http://cs.wikipedia.org/wiki/R%C5%AF%C5%BEe_%C5%A1%C3%ADpkov%C3%A1