Rybíz černý

Ribes nigrum

Původ a výskyt:
Pochází ze střední a východní Evropy a ze severní Asie. V Česku však původní není.

Složení:
Obsahuje flavonoidy, třísloviny a vitamin C.

Užití:
Užívá se při onemocnění močových cest, při nemocech z nachlazení, revmatismu a dně. Černý rybíz působí močopudně a potopudně, protihnilobně, proti artritidě, průjmu, kurdějím a posiluje žaludek. Díky obsaženým antioxidantům je prevencí některých demencí a stárnutí buněk, tkání, orgánů a organizmu. Obsažené pektiny jsou pomocníkem při boji s rakovinou. Sušené plody se přidávají do čajových směsí a ovocných čajů.

Příprava:
Na jeden šálek čaje se užívá jedna čajová lžička rybízových listů. Pije se 2-3x denně.

Upozornění:
Tato bylina nenahrazuje pestrou stravu, je určena jako doplněk stravy.

Zdroje:
Grešík, V.: Léčivé rostliny, díl 1.
Geiger, F.: Bylinný receptář.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ryb%C3%ADz_%C4%8Dern%C3%BD