Rohovník obecný (Karob)

Ceratonia siliqua

Jeho plody se nazývají též svatojánský chléb nebo karob.
Protože je velikost i váha karobových semen poměrně uniformní a jsou běžně dostupná ve Středomoří, používala se zde v minulosti jako závaží. Z hmotnosti semen byla odvozena jednotka hmotnosti, ve které se udává váha drahých kamenů, klíčová pro jejich ocenění. Semena v arabštině dostala jméno "kharrub", v řečtině "karation" z čehož vznikl i český název „Karát“.
Z karobu se izoluje se karobová guma, která je přírodní přídatnou látkou užívanou v potravinářství pod číslem E 410.

Původ a výskyt:
Vyskytuje se ve Středomoří a v Severní Americe.

Složení:
Obsahuje vitaminy skupiny B, minerální látky (draslík, hořčík, vápník) a stopové prvky (železo, mangan, chrom, měď, nikl). Je bohatým zdrojem vlákniny.

Užití:
Jeho plody se pro své hypoalergenní vlastnosti používají jako náhrada alergenů, například mouky při bezlepkové dietě, nebo při kojenecké výživě. Slouží též jako náhrada kakaa. Pomáhá při trávení a vylučování.

Upozornění:
Tato bylina nenahrazuje pestrou stravu, je určena jako doplněk stravy.

Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Karob#Karob
http://en.wikipedia.org/wiki/Carob