Máta kadeřavá

Mentha crispa/Mentha spicata

Známá též jako máta klasnatá, máta marocká či máta nana.

Původ a výskyt:
Jejím domovem je celá Evropa a velká část jihozápadní Asie.

Složení:
Obsahuje aromatické oleje a mentol, který jí dodává typické aroma.

Užití:
Je klíčovou ingrediencí mojita a čaje Touareg. Přírodní medicína využívá mátový čaj pro léčbu bolestí břicha a plynatosti, pomáhá též proti plísním a při nadměrném ochlupení u žen, protože snižuje hladinu testosteronu v krvi. Má uklidňující účinky na pacienty s nespavostí. Máta je antioxidant.

Příprava:
Pro přípravu 0,6 l čaje vsypeme 9 - 12 gramů listu do čajového filtru, přelijeme vroucí vodou, necháme 4 - 6 minut luhovat.

Upozornění:
Tato bylina nenahrazuje pestrou stravu, je určena jako doplněk stravy.

Zdroje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mentha_spicata
http://cs.wikipedia.org/wiki/Mentha