Máta peprná

Mentha piperita

Původ a výskyt:
Pravděpodobně pochází z Anglie, dnes je však běžná po celé Evropě.

Složení:
Obsahuje silice (hlavně mentol), třísloviny, hořčiny a flavonové glykosidy.

Užití:
Máta se používá samostatně i ve směsích do čajů podporujících trávení, na zlepšení funkce žlučníku, též při křečovitých stavech žaludku a střev a při nadýmání. Přidává se též do čajů na snížení krevního tlaku. Má uklidňující a slabé dezinfekční účinky. Časté je použití i ve formě kloktadel a inhalací.

Příprava:
Jeden šálek nálevu se připravuje z jedné čajové lžičky byliny. Pije se 2 až 3x denně.

Upozornění:
Tato bylina nenahrazuje pestrou stravu, je určena jako doplněk stravy.
Při překračování dávek se mohou objevit bolesti hlavy, někdy až křeče.
Může vyvolat alergickou reakci.

Zdroje:
Grešík, V.: Léčivé rostliny, díl 1.
Geiger, F.: Bylinný receptář.
http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1ta_peprn%C3%A1