Kopr vonný

Anethum graveolens

Historie kopru sahá až do starověku.

Původ a výskyt:
Kopr pochází z východní oblasti Středozemí a ze západní Asie.

Složení:
Obsahuje silice, kumariny, organické kyseliny, oleje, vitamín C a provitamín A.

Užití:
V současnosti se využívá hlavně jako koření. Koprový čaj působí tišivě při zažívacích obtížích a nadýmání. Díky svým močopudným vlastnostem je doporučován na ledvinová onemocnění. Kopr podporuje tvorbu mléka u kojících matek, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, tiší kašel, pomáhá při nespavosti. Údajně zvyšuje sílu.

Příprava:
Používá se jako koření, případně se z něj vaří čaj (1 lžíce byliny na 0,3 dcl vroucí vody, luhuje se 10 minut).

Upozornění:
Tato bylina nenahrazuje pestrou stravu, je určena jako doplněk stravy.

Zdroje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Anethum_graveolens
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kopr_vonn%C3%BD
http://kvetiny.atlasrostlin.cz/kopr-vonny