Koriandr setý

Coriandrum sativum

Původ a výskyt:
Pochází ze Středomoří, odedávna se však pěstuje také v Indii a Egyptě.

Složení:
Obsahuje antioxidanty.

Užití:
Koriandr podporuje tvorbu žaludeční šťávy, čímž příznivě ovlivňuje trávení, má antibakteriální účinky zejména proti salmonele. Čaj z koriandru pomáhá při bolestech břicha, pocitu plnosti či nadýmání, ale také při cukrovce, protože ovlivňuje hladinu inzulinu v krvi. Obklady z koriandru pomáhají při revmatických potížích kloubů. Snižuje cholesterol. Dochucují se jím především nakládané houby a zelenina (červená řepa a okurky), chleba (který činí stravitelnějším), uzenářské výrobky, jehněčí, vepřové a hovězí maso či ryby. Je součástí kořenící směsi na karí.

Příprava:
Používá se jako koření.
Z plodů koriandru je možné připravit i nálev (jedna lžička plodů na 0,3 dcl vody, povařit, nechat odstát).

Upozornění:
Tato bylina nenahrazuje pestrou stravu, je určena jako doplněk stravy.

Zdroje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Coriandrum_sativum
http://cs.wikipedia.org/wiki/Koriandr