Kozlík lékařský

Valeriana officinalis

Kozlík používali pro jeho léčivé účinky už staří Řekové a Římané.
Má velmi výrazný pach.

Původ a výskyt:
Pochází z Evropy a přilehlých oblastí Asie.

Složení:
Obsahuje silice (hlavní složkou jsou monoterpenické a seskviterpenické uhlovodíky, terpenické alkoholy, valeropotriáty a alkaloidy), chatinin, valerin, estery různých kyselin a polysacharidy.

Užití:
Kozlík působí tlumivě na centrální nervový systém, což se využívá při nervovém podráždění, nespavosti, psychosomatických poruchách srdeční činnosti, stavech úzkosti, také při žaludečních neurózách. Uvolňuje křeče.

Příprava:
Jeden šálek nálevu se připravuje z jedné čajové lžičky byliny. Pijí se až 3 šálky denně.
Z kozlíku se také připravuje tinktura.

Upozornění:
Tato bylina nenahrazuje pestrou stravu, je určena jako doplněk stravy.

Zdroje:
Grešík, V.: Léčivé rostliny, díl 1.
Geiger, F.: Bylinný receptář.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Valeriana_officinalis
http://en.wikipedia.org/wiki/Valeriana_officinalis