Hloh obecný

Crataegus oxyacantha

Původ a výskyt:
Je rozšířený zejména v Evropě.

Složení:
Obsahuje triterpenové kyseliny, flavonoidy a třísloviny.

Užití:
List a květ hlohu snižují krevní tlak, účinek se sice dostavuje po delším užívání, ale je dlouhodobý. Působení hlohu je výhodné při hypertenzi a současném špatném prokrvení koronárních tepen. Hloh se také používá při srdečních potížích nervového původu, při bušení srdce a nespavosti. Zlepšuje též prokrvení mozku. Podobné účinky jako list a květ hlohu mají i jeho plody. Hloh je vhodné kombinovat s rakytníkem řešetlákovým.

Příprava:
Šálek nálevu se připravuje z jedné kávové lžičky sušeného listu, pije se 2x denně.
Terapeuticky je účinnější tinktura, ta se užívá 2x denně 20 kapek.
Nálev ze sušených plodů se připravuje povařením 1 lžičky byliny v 0,3 dcl vody. Nechá se odstát.
Plody hlohu je možné požívat přímo.

Upozornění:
Tato bylina nenahrazuje pestrou stravu, je určena jako doplněk stravy.
Pacienti užívající léky na hypertenzi by se o možnosti užívání hlohu měli poradit s lékařem, neboť jeho účinek potencuje současné podávání náprstníkových přípravků.
Přípravek se nesmí používat v období těhotenství a kojení bez předchozí porady s odborným lékařem.

Zdroje:
Grešík, V.: Léčivé rostliny, díl 1.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Hloh_obecn%C3%BD
Geiger, F.: Bylinný receptář.
http://www.lekynainternetu.cz/p/hloh-kneipp-90-tbl/