Hořec žlutý

Gentiana lutea

Původ a výskyt:
Roste v horských oblastech většiny Evropy.

Složení:
Obsahuje hořčiny a třísloviny.

Užití:
Hořec podporuje chuť k jídlu a pomáhá při žaludečních obtížích, zvyšuje vylučování žluči a působí jako celkově posilující prostředek. Tinktura z hořce má velmi silný pozitivní účinek při stavech blízkých kolapsu, také zvyšuje krevní tlak. Používá se též proti horečce.

Příprava:
Na přípravu jednoho šálku studeného macerátu se používá 1/2 čajové lžičky byliny, pije se 2-3krát denně, nejlépe po malých doušcích, většinou před jídlem.

Upozornění:
Tato bylina nenahrazuje pestrou stravu, je určena jako doplněk stravy.
Ve vysokých dávkách dráždí sliznice trávícího traktu, vyvolává nevolnost, zvracení a bolest hlavy.

Zdroje:
Grešík, V.: Léčivé rostliny, díl 1.
Geiger, F.: Bylinný receptář.
http://botanika.wendys.cz/cizi/rostlina.php?169