Fenykl obecný

Foeniculum vulgare

Chudí lidé ve Středozemí žvýkali fenykl, aby zahnaly pocit hladu.

Původ a výskyt:
Fenykl je původem ze Středozemí a západní Asie.

Složení:
Obsahuje silice (s hlavní složkou anetholem a fenchonem), pryskyřice, hořčiny, saponiny, stigmasterol, nenasycené mastné kyseliny, flavonoidy (kvercetin, isokverecetin) rutin, kumaríny, vitaminy A, B, C a E a četné stopové prvky.

Užití:
Fenykl je výborný prostředek proti nadýmání, čehož se využívá hlavně v dětské praxi. Usnadňuje také odkašlávání a povzbuzuje tvorbu mateřského mléka. Zevně se používá jako kloktadlo nebo pro výplach očí. Při kašli se osvědčila inhalace fenyklových par. Silice fenyklu má účinky bakteriostatické (na pseudomonády, stafylokoky, streptokoky, aerobakterie, Escherichia coli, Proteus vulgaris). Sladký fenykl se používá jako koření (např. na nakládání zeleniny). Připravuje se také dětem, kterým vadí nahořklá chuť obyčejného fenyklu.

Příprava:
Nálev se připravuje z jedné čajové lžičky byliny. Pije se 2 - 3x denně, u kojenců se nálev podává po lžičká.
Je možné též podávat zevně ve formě kloktadel, výplachů, či inhalací.

Upozornění:
Tato bylina nenahrazuje pestrou stravu, je určena jako doplněk stravy.
Extrémně vysoké dávky by mohly vyvolat křeče a pocit opojení.

Zdroje:
Grešík, V.: Léčivé rostliny, díl 1.
Geiger, F.: Bylinný receptář.
http://botanika.wendys.cz/kytky/K970.php