Cesmína paraguayské (maté)

Ilex paraguariensis

Z jejich lístků se připravuje yerba maté, pravděpodobně nejoblíbenější jihoamerický nápoj.

Původ a výskyt:
Cesmína paraguayská je původem z Jižní Ameriky.

Složení:
Maté obsahuje alkaloid kofein, minerální látky, vitamíny A, B, C, E, betakaroten a antioxidanty.

Užití:
Maté podporuje funkci ledvin, zlepšuje látkovou výměnu, normalizuje hladinu cukru v krvi a posiluje imunitní systém. Tlumí pocit hladu.

Příprava:
Maté by se mělo podle tradičního způsobu podávat v nádobě z vydlabané tykve s úzkým hrdlem, které se říká buď maté nebo kalabasa. Nápoj se usrkává bambusovým brčkem nebo kovovou slámkou - bombillou, která je na dolním konci proděravělá a funguje tak jako slámka a sítko zároveň.
Kalabasa se naplní sypkým maté asi do poloviny, případně do tří čtvrtin. Poté se otvor nádoby zakryje rukou, převrátí se a protřepe se. Na dlani vám ulpí část prachové složky maté. Toto můžete udělat několikrát a na závěr obrátíte kalabasu na stranu, tak aby se maté shromáždilo na jedné straně nádoby. Následně nádobu postavíte a maté by mělo vytvořit kopeček, svažující se od vrcholu nádoby na jedné straně až na dno. V tuto chvíli se maté zalije trochou studené vody. Tím zajistíte, že maté po zalití horkou vodou "nespálíte". Po několika minutách do kalabasy zasunete bombillu tak, že ji zastrčíte do svahu, který tvoří maté, a od té chvíle už ji nevytahujete. Pak se vše zalije horkou, ale ne vařící vodou (cca 80 °C) tak, aby se nezbořil svážek a nad hladinou zůstal malý ostrůvek suchého maté. Maté se neslívá a lístky se ponechávají v nádobě po celou dobu pití (z toho důvodu se používá pro pití bombilla). Ortodoxní příznivci pijí maté bez příchuti, ale lze jej ochutit cukrem, sirupem, medem nebo citronem.

Upozornění:
Tato bylina nenahrazuje pestrou stravu, je určena jako doplněk stravy.

Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Mat%C3%A9
http://cs.wikipedia.org/wiki/Cesm%C3%ADna_paraguaysk%C3%A1