Bedrník anýz

Fructus anisi

Anýz je neodolatelnou pochoutkou pro myši.
Ve středověku byl bedrník považován za účinný lék proti moru.

Původ a výskyt:
Pochází z Egypta.

Složení:
Obsahuje silice (s hlavní složkou anetolem), éterické oleje a další látky.

Užití:
Anýz je výborným prostředkem podporujícím vykašlávání. Žvýkání semen anýzu zabraňuje páchnutí z úst. V trávícím traktu působí spasmolyticky. Jeho použití je vhodné i v pediatrii. Podporuje tvorbu mateřského mléka, do nějž se jeho účinky také přenáší. Zvyšuje tvorbu žluče, urychluje trávení, omezuje plynatost. Působí proti střevním katarům, křečím trávicího traktu a menstruačním křečím. Dříve se anýz používal proti vším. Dává se do pečiva, do chleba, při nakládání červené řepy a červeného zelí. Hodí se i do jablečného a hruškového kompotu. Špetka anýzu je vhodná k žampionům a k rybám. Je součástí mnoha kořenitých směsí. V indické a čínské kuchyni je častý v masitých pokrmech. Vyrábějí se z něj likéry.

Příprava:
Používá se hlavně ve formě nálevu (1 lžička byliny na šálek nálevu, luhovat 10 min.) a jako koření.

Upozornění:
Tato bylina nenahrazuje pestrou stravu, je určena jako doplněk stravy.

Zdroje:
http://botanika.wendys.cz/kvetena/kvetena.php?dil=2&page=623
http://cs.wikipedia.org/wiki/Bedrn%C3%ADk_an%C3%BDz
http://en.wikipedia.org/wiki/Pimpinella_anisum