Boldovník vonný

Peumus boldus Molina

V Chile se odedávna listů boldovníku používá jako koření a léku (na bolest žaludku a kocovinu).
Často se pro dochucení přidává například do čaje yerba maté.

Původ a výskyt:
Pochází z Chile.

Složení:
Listy boldovníku obsahují eterický olej, alkaloid boldin a hořký boldoglucin.

Užití:
Tradičně je používán při problémech s vylučováním žluči do dvanáctníku a jako zklidňující, močopudný a antibakteriální prostředek působící v žlučových a močových cestách. Je uváděn jako léčivo při žlučových kamenech, bolestivém žlučníku nebo játrech, při zánětu močového měchýře, revmatismu a zvláště pak při bolestivých zánětlivých žlučových kamenech. Součástí silice je také askaridol, který působí proti parazitům. List se také tradičně užíval při kapavce a jaterních onemocněních.

Příprava:
Sušeného listu boldovníku je možno konzumovat 60 -- 200 mg denně, obvykle ve formě nálevu.

Upozornění:
Tato bylina nenahrazuje pestrou stravu, je určena jako doplněk stravy.
Vysoké dávky mohou způsobit podráždění a poškození ledvin, zvláště v případech, kdy ledvinová tkáň je již zatížená jiným onemocněním.
List boldovníku se nedoporučuje používat v těhotenství a době kojení.

Zdroje:
http://www.celysvet.cz/boldovnik-vonny.php
http://www.avicenna.cz/item/peumus-boldus-boldovnik-vonny
http://en.wikipedia.org/wiki/Peumus_boldus