Brusnice borůvka

Vaccinium myrtillus

Kvůli svým blahodárným vlivům na oči byly borůvky důležitou součástí jídelníčku britských válečných pilotů.

Původ a výskyt:
Roste v Evropě, ve Středozemí však pouze na horách, na východě až po Mongolsko.

Složení:
Plod borůvky obsahuje třísloviny, antokyany, cukry, pektiny, kyselinu jablečnou, kyselinu citronovou a vitamin C. Listy obsahují glykosid arbutin, třísloviny, flavony a katechiny.

Užití:
Sušené borůvky jsou oblíbené po staletí jako prostředek proti průjmům. Obsahují tepelně stálé antibakteriální látky rozpustné ve vodě působící např. proti E.coli, což je možné využít při nespecifických trávicích poruchách žaludku a střev. Borůvkový plod se také používá do přípravků zlepšujících vidění ve zhoršených světelných podmínkách, obsažené autokyany totiž regenerují oční sliznici.
List borůvky se v naprosté většině používá pro snížení hladiny cukru v krvi. Dobré účinky má i při zánětech močových cest, kde se uplatňuje jeho proti křečové působení.

Příprava:
Šálek odvaru z brusinek se připravuje z 1 -- 2 čajových lžiček plodů, pije se 2 -- 3x denně.
Sušené borůvky je však možné užívat i přímo -- potřebné množství plodů se rozžvýká.
Šálek odvaru z listů brusinek se připravuje z 1 čajové lžičky byliny, pije se 2 -- 3x denně mezi jídly.

Upozornění:
Tato bylina nenahrazuje pestrou stravu, je určena jako doplněk stravy.
Požití nadměrného množství plodů může vyvolat zácpu.

Zdroje:
Grešík, V.: Léčivé rostliny, díl 1.
Geiger, F.: Bylinný receptář.
http://botanika.wendys.cz/kytky/K361.php