Arálie hroznovitá

Aralia racemosa

V Japonsku slouží jarní výhonky jako potravina, podobně se využívá i v korejské kuchyni.

Původ a výskyt:
Tento druh z aralkovitých je rozšířen na východě Severní Ameriky.

Složení:
Kořeny obsahují především triterpenoidní glykosidy (saponiny), zvané aralosidy A, B, C, dále silice, malé množství alkaloidů, pryskyřice, steroly ( beta-sitosterol a stigmatesterol), provitamin A, vitamin C a cholin.

Užití:
Stimuluje a tonizuje centrální nervový systém, proto je vhodná proti únavě, depresím, stresu a pro usnadnění vystřízlivění z kocoviny. Pomáhá zvyšovat motivaci k pohybové aktivitě, zkracuje dobu nutnou ke spánku, snižuje pocity únavy a napomáhá ke zvýšení práceschopnosti při pocitech vyčerpání. Některé zdroje uvádějí, že může snižovat hladinu cholesterolu a pomáhá zvyšovat fyzickou sílu při cvičení. Často se používá jako fytoterapeutikum při astenii, neurastenii či duševní a tělesné vyčerpanosti. U silových sportů je užíván jako sportovní doplněk, který tonizuje příčně pruhované svalstvo. V Číně je užívána k léčbě astmatu a tuberkulózy. V Japonsku jako podpůrná léčba u rakoviny zažívacího traktu. Vědecké výzkumy posledních let potvrzují, že preparáty z některých druhů aralek působí jako antidiabetikum, diuretikum, antiseptikum a karminativum.

Příprava:
Užívá se ve formě nálevu (jedna čajová lžička byliny, vaří se 15 -- 20 min.) nebo tinktury (60% etanol v poměru 1:5 naložit po dobu alespoň 2-3 týdnů, podává se 30-40 kapek 2-3 denně).

Upozornění:
Tato bylina nenahrazuje pestrou stravu, je určena jako doplněk stravy.
Arálii nelze užívat při vysokém krevním tlaku, epilepsii, nespavosti a zvýšené citlivosti nervové soustavy.

Zdroje:
http://www.studak.cz/povzbuzovadla-a-zivotabudice-v-zivote-studaka/
http://botany.cz/cs/aralia-elata/
http://www.vinaturae.com/eshop/limitovane-edice/90-aralie-mandzuska-kapa...